"Árnyék mögött Fény ragyog,
nagyobb mögött - még nagyobb,
amire nézek: az vagyok."
( Dr. Gyökössy Endre )

2012. október 9., kedd

Erdei szeder (Rubus fruticosus)


A rózsafélék családjába tartozik, évelő, tüskés félcserje, mely erdőszéleken, megműveletlen területeken, árokparton vadon nő. Európában és Ázsiában őshonos, de a világon mindenhol megtalálható a mérsékelt égöv alatt. Sövényként is ültetik, mert tüskéi hatékonyan tartják távol a betolakodókat. Rózsaszínes- fehéres virágait május-júniusban hozza, kékesfekete termését a virágzás után. Virága is, levele is szagtalan. Igen jóízű tea készíthető belőle. Plantatea néven a 60-as évekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesítő készítmény, mely szederlevélből készült.

A levele a gyógynövény, melyet májustól szeptemberig gyűjthetünk. Hatóanyagai: tannin, flavonoidok, illóolaj, C-vitamin, szerves savak.
Forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos. Kezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével, köszvényre napi 1 csészével kell inni. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítő hatása egyaránt van. Antibakteriális tulajdonsága teszi alkalmassá a húgyúti betegségek, a fehérfolyás kezelésére. Tannin tartalma miatt összehúzó hatású, hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják.
Plinius ókori polihisztor, a Naturalis Historia szerzője már említi a szederlevél alkalmazását bélgyulladásra és szájüregi gyulladásokra.  Szent Hildegard, a híres középkori gyógyító a XII. században aranyeres fájdalomra és vérzés csillapítására ajánlotta.
Külsőleg:
Bőrirritáció esetén lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt. Elmulasztja a pigmenfoltokat. Nyálkahártyagyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használjuk. Gargarizálni torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén kell vele. Levelének forrázata sebek tisztítására és gyógyítására is alkalmas. Friss leveleit szétmorzsolva megállítja a vérzést, amit a tüskéi okoztak.
Legendák is fűződnek a szederbokorhoz. Erős vitalitása miatt a néphit szerint védő hatása van és növeli a férfierőt. Ha egy ága beleakad egy nő szoknyájába, azt jelenti, hogy egy özvegyember rá gondol. A szedersövény védi a házat a villámlástól. 
Forrás: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése