"Árnyék mögött Fény ragyog,
nagyobb mögött - még nagyobb,
amire nézek: az vagyok."
( Dr. Gyökössy Endre )

2012. november 16., péntek

A hosszú (házas)élet titka




A Guiness Rekordok Könyve 2010 márciusában adta át az elismerést az Amerikában élő Herbert és Zelmyra Fishernek, miszerint ők voltak a leghosszabb ideje házasok a Földön. Készült velük egy interjú, amikor is Zelmyra 101, Herbert pedig 104 éves volt, a házasságuk pedig 85 éve tartott. Íme az interjú:

1. Van valami, amit másképp csinálnának több mint 80 év házasság után?

Nem, semmit sem változtatnánk. Nincs különösebb titka a házasságunknak, egyszerűen csak azt tettük, amire a másiknak illetve a családunknak szüksége volt.

2. Mi volt a legjobb házassági tanács, amit valaha kaptak?
Tiszteljük, támogassuk egymást, és mindig beszéljük meg a dolgokat. Legyünk hűségesek, őszinték és igazak egymáshoz. Szeressük egymást teljes szívből.

3. Milyen volt ráébredni, hogy az egész életüket együtt fogják tölteni? Nem volt félelmetes a tudat?
Zelmyra: A kapcsolatunk minden nappal erősebb volt. A válás sohasem volt létező opció számunkra - még a gondolata sem.

4. Honnan tudták, hogy a párjuk az „igazi”?
Együtt nőttünk fel, és már a házasságunk előtt is a legjobb barátok voltunk. A barátság is életre szól - ahogyan a házasság is.

5. Mi a legjobb Valentin napi emlékük?
Zelmyra: A főzés minden nap az én reszortom volt. Egyszer Herbert hamarabb hazajött a munkából, és ő főzte meg a vacsorát! Nagyon jó szakács!
Herbert: Mondtam neki, hogy ma én főzök és ő csak pihenjen. Az a kifejezés, ami az arcán volt, és a vacsora utáni üres tányér mindent megért!



6. Nagyon fiatalon házasodtak. Miközben felnőttek, hogyan sikerült megőrizni a személyiségüket anélkül, hogy eltávolodtak volna egymástól?
„Aki együtt ülteti a magot és együtt arat, együtt fog ünnepelni is.” Önálló egyéniségek vagyunk, de együtt többre vagyunk képesek.

7. A kommunikáció idővel könnyebbé válik? Hogyan képesek türelmesek lenni egymáshoz?
A gyerekeink felnőttek, úgyhogy többet tudunk beszélgetni egymással. Élvezhetjük, ahogy a tornácon ülünk a hintaszékben. Együtt.

8. Hogyan birkóztak meg azzal, ha hosszabb ideig fizikailag távol kellett lenniük egymástól?
Herbert: Egyszer két hónapig voltunk távol, amikor Z az ötödik gyerekünkkel volt kórházban. Életem legnehezebb időszaka volt. Zelmyra anyukája segített a háztartással és a többi gyerekkel, különben megbolondultam volna.

9. A párkapcsolatuk egy rossz napja után mi a legfontosabb, amire emlékeztetni kell magukat?
Hogy a házasság nem verseny - sosem kell feljegyezni az állást. Isten azért rakott minket egy csapatba, hogy közösen győzzünk.

10. Fontos a vitatkozás, a harc?
Fizikailag sosem! Egyet kell értenünk abban, hogy nem kell mindenben egyetértenünk, és azokért a dolgokért kell harcolni, amik tényleg fontosak. Meg kell tanulni meghajolni - de nem megtörni!

11. Mire a legjobb visszagondolni 85 év házasság után?
Azokra, akiket magunk mögött fogunk hagyni: 5 gyerekünkre, 10 unokánkra, 9 dédunokánkra és 1 ükunokánkra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése