"Árnyék mögött Fény ragyog,
nagyobb mögött - még nagyobb,
amire nézek: az vagyok."
( Dr. Gyökössy Endre )

2012. szeptember 17., hétfő

Ökotisztítás


Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! - ez a "nem ártás" filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.

Reklámőrület

Na ez az, amivel elhitetik velünk, hogy a boltban vásárolt mosóporok és tisztítószerek adják nekünk és családunknak a legjobb választást. Vásárolj! Ez az, amire biztatnak minket. Rengeteg felesleges tisztítószer, rengeteg felesleges szemét, rengeteg felesleges kemikália. A pontos hatásait nem ismerjük, de érezzük, hogy nem kéne ezeket választanunk.

Miért válasszunk öko tisztítószert?

  • Öko életmódMert sokkal olcsóbban fogunk kijönni.
  • Mert nem terheljük vegyi anyagokkal szeretteinket.
  • Sok betegségtől szabadulhatunk meg, ezzel az egyszerű döntéssel. Meg fogsz lepődni!
  • Mert sokkal kevesebb szemét keletkezik.
  • Mert sokkal több helyünk lesz a régi szerek kiebrudalásával.
  • Mert ezeknek a tisztítószereknek a környezetterhelése törtrésze a boltban kapható versenytársaiknál.
Egy tisztítószer környezetre mért hatását három helyen lehet mérni. Az első: mekkora terhet ró a környezetre az előállítás, a második: mekkora terhet jelent a felhasználás, a harmadik: mekkora terhet jelent a csomagolóanyagok előállítása és "eltüntetése". A lenti szerek mindegyike mindháromból jelest kap.
Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága szerint a mosóporok mellett a mosogatószereknek se lenne szabad foszfátot tartalmazniuk. A foszfátok lágyítják a kemény vizet, de amint a szennyvízzel együtt a tavakba vagy folyókba kerülnek, elősegítik az algásodást, amelynek következtében a halak és egyéb vízi élőlények nem jutnak megfelelő oxigénhez. Ne használj ilyen mosószereket!

 

Mire van szükségünk valójában?

A reklámozott termékek helyett:
  • Ecet
  • Citromsav por (pl. gyógyszertárból)
  • Mosószóda (jó zsíroldó, vízlágyító, a gombák nem kedvelik)
  • Szódabikarbóna (vízlágyító, gomba mentesítő)
  • Bórax (fertőtlenít, fehérít, gomba, vírus és baktérium mentesít)
  • Alkohol
  • Mosószappan
  • Esetleg természetes illóolaj gyógyszertárból (citrom)

Receptek

A régi jól zárható flakonokra szükség lesz. Ne dobjuk el őket, mert később egy darabot, annyit sem fogunk venni.
Az első mosószódás mosás előtt: 2 liter 20%-os ecettel el kell indítani egy üres mosógépet 60 fokon. Ez eltávolítja a lerakódásokat. Rossz esetben ismételni kell. Erre azért van szükség, mert a lerakódások feloldódnak a mosószódától. A ruhák az ecetes tisztítás nélkül nagyon meg tudnak keményedni a sok vízkőtől, ugyanis a lenti mosószerek leoldják a lerakódásokat a mosógép alkatrészeiről és a mosás során ezek a ruhákban tudnak kikötni. Minden lenti tisztítószer kitűnő vízlágyító, így nincs szükség  lágyítók adagolására. Használatukkal nemcsak egészségünkért, pénztárcánkért, hanem háztartási gépeink élettartamáért is sokat tettünk. Később egyébként már nincs szükség ecetes tisztításra. Nem rakódik le többé vízkő.
Nagyon fontos még alaposan megtisztítani a mosószer és öblítő adagolóját. Ugyanis remek telephely a mosószer- és öblítőszer maradvány a gombáknak és a fekália baktériumoknak. Szerencsére ezt is csak egyszer kell. De akkor időt és energiát nem kímélve. Semmilyen maradvány ne maradjon rajta. A penészt is távolítsuk el. Csak a tökéletes lehet elég jó.  Ugyanis ezek a gombák mikotoxinokat termelnek. Én négy napig dolgoztam vele... Később már nem lesz ilyen gondunk. Ugyanis ezek az öko tisztítószerek védenek minket az ilyen telepek kialakulásától. A régi telepeket viszont fel kell számolni. Ugyanis átkerülnek a mosott ruhára és száradás közben tenyésznek rajta! Egyébként ezért is nagyon fontos a mosott ruhát mosás után azonnal kivenni a gépből. Ha másképp nem megy, akkor húzzunk órát!
Foszfátmentes, olcsó, környezetbarát (az alapanyag, a csomagolás, a szállítás és a környezetre gyakorolt utóhatás tekintetében is), szépre mosó, antiallergén mosógél(felmosáshoz, mosáshoz, univerzális tisztítók helyett, mosogatáshoz):
Hozzávalók: 4, 5 evőkanál (olcsó) szappanreszelék, 2,5 dl mosószóda, 2,5-3 liter víz.
Elkészítése: Veszünk egy n
agyobb lábast és beletesszük a 2,5-3 liter forró vizet és a reszelt szappant, oldódásig keverjük a tűzhelyen. Majd mehet bele lassan szórva a mosószóda, amit szintén addig keverünk, amíg teljesen feloldódik. Az eljárás során sok széndioxid keletkezik. Szellőztess! (fehérítéshez és fertőtlenítéshez fél deci bóraxot rakhatunk bele) Kicsit forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már nem meleg, felkeverjük habverővel, ha sűrű, akkor hígítjuk, majd tölcsérrel átöntjük flakonokba. Feltűnő helyen feliratozzátok. Lehetőleg vegyszeres flakonokba töltsd. Minden mosás előtt alaposan rázzuk fel, így tökéletes állaga lesz. Egy mosáshoz 80-125 ml-t öntsünk a dobba vagy az adagolóba (5 kg ruhához). A bórax és a mosószóda természetben is előforduló alapanyag.

Én két év alatt legalább 30 000-et spóroltam ezzel a géllel: nem veszek domestost, általános tisztítókat, mosogató tablettát, mosógéphez vízlágyítót (mosogatógéphez a só szükséges), mosóport, mosogatószert, öblítőt, kézmosót, felmosószert. Nem tudom még mennyi vackot vásároltam össze. Ezeket mind helyettesíthetjük.

Aki egyszer kipróbálta, az soha nem fog másképp mosni. Gyönyörű fehér, illatos pihe puha ruhák.
Ötlet: A sok vízkőtől korábban megkeményedett, besárgult törölközőket és egyéb ruhákat ecetes vagy citromsavas vízben tudjuk feljavítani. Köztük sok olyan ruha lesz, ami újra fehéren ragyog.
Felmosás: A fenti mosógélből tegyünk a vízbe 1-2 evőkanállal.
Rovarok: A hangyák és a csótányok nagyon utálják a bóraxot. Fele-fele arányban porcukorral keverve, hamar megszabadulhatunk tőlük. A háziállatoktól, azért ezt rejtsük el. A fenti bóraxos felmosással eleve sokat tettünk ellenük. Ha nem akarjuk, hogy bejöjjenek, akkor az ajtó réseibe és egyéb vonulási útjukba cseppentsünk levendula vagy citrom illóolajat. Ezt sem bírják.
Kézi mosogatás: Lehet por formájában is használni a mosószódát, de úgy szárítja a kezet kicsit, de használhatod a mosógélt is. Odaégett edényeket kicsit felöntöm vízzel, majd mosószódát szórok bele. Hagyom néhány órát, percet a kosztól függően. Ezután nagyon könnyű elmosogatni, nagyon meg fogsz lepődni, hogy miket lehet vele elmosni felesleges munka és súrolás nélkül.
Gépi mosogatás: A mosogatótabletta helyett használjuk a fenti folyékony mosószert. 1 evőkanál szükséges a folyékony keverékből.  Öblítőszer helyett: 1 dl alkohol+4dl víz +3 ek. citromsav. Öblítőszer helyett a 20%-os ecet is megfelelő.  Ha fehér folt van az edényen, akkor túl sok mosogatószert használsz.
Ablaktisztítás: Fél liter víz+(citrom illóolaj)+1 ek citromsav+alkohol, ezt töltsük a régi szóró flakonba. Van aki ecetes vízzel tisztítja az ablakot.
Vízkőoldás: Citromsavas víz - erős oldatban permetezőbe rakva (2-3 ek/fél liter víz).
Wc tisztítás: 1-2-3 evőkanál citromsav. Hagyjuk egy kicsit állni, minden vízkövet eltávolít, amikor kikeféljük.
Illatosítás: Néhány csepp illóolaj+alkohol permetezőbe rakva, egyébként így készül az ökoparfüm is, rázzuk fel használat előtt.
Dugulás elhárítás: Szódabikarbónát borítsunk a lefolyóba, majd öntsünk rá ecetet. Habzik és nagyon hatékony!
Súrolásra: Mosószóda por.
Odaégett edényekre: Rakjunk egy kevés mosószódát a megégett edénybe és egy kevés vizet. Néhány óra múlva könnyen elmosogatható.
Porszívózás: A porszívó zsákja nem lesz büdös, ha kevés szódabikarbónát szívunk fel vele. Illóolajat használhatunk az illatosításra.
Kádfehérítés: Bórax
Penész: Bóraxszal el lehet távolítani. Ha azt akarjuk, hogy soha ne jöjjön vissza nagyon erős szódabikarbónás oldattal permetezzük le a felületet. Ezzel a gombák életfeltételeit erősen korlátozzuk, ellehetetlenítjük. Ezek a penészgombák egyébként mikotoxinokattermelnek. Meg kell tőlük szabadulni.
Hűtő tisztítása: Szódabikarbónás vagy mosószódás nedves ronggyal tisztítjuk. Ha végeztünk tegyünk egy kis edénybe szódabikarbónát a hűtőbe, így nem lesz büdös. A hűtő is penészgomba tenyészhely! Gyakran tisztítsuk.
Általános tisztítószer: A folyékony mosószer. Bárhol jól jöhet. Kevés is elég belőle.
Folyékony kézmosó: Az elhasznált kinyomós dobozba 1 ek. mosószóda, víz és néhány csepp illóolaj kell. Ez sem lesz olyan sűrű, de nagyon hatékony. A régi nyomkodós flakonba teszem a keveréket.
Én szappan, mosószóda, szódabikarbóna, bórax, ecet, citrom párti vagyok, egyszerű az oka: évezredes bizonyíték van rá, hogy nem okoznak rákot. Ugyanis 100 évvel ezelőttig a rák rendkívül ritka betegség volt és gyakorlatilag a múlt század elejéig csak ezeket a szereket használták. Szóval használd azokat a termékeket, melyek garantáltan biztonságosak.
Fontos! A savakat (citrom és ecet) ne öntsük össze a lúgos (mosószóda, szódabikarbóna, bórax, szappan) tisztítókkal, mert reagálnak és elveszítik a hatékonyságukat. Ez alól egyedüli kivétel lefolyótisztítás.
Tipp: A mosószóda port jól csomagoljuk be zacskókba, vagy tegyük légmentesen záró műanyag dobozba, ugyanis szereti felvenni a környezet nedvességét, és akkor nagyon meg tud keményedni.
Csatlakozz Te is az öko tisztítók táborába!
Minden az üzletekben kapható flakonos öko termék feleslegesen terheli a környezetet a flakonokkal. A fenti termékeknél megvásárlásánál is ügyeljünk, és inkább puritán csomagolásút válasszunk nagyobb tételben.

Fontos

A mosódióról néhány szó. Én nem használom. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy hamar büdösödik a ruha. A másik, hogy barnás színűre befogja a szép fehér ruhákat idővel. A harmadik, és ez a legfontosabb, hogy nem magyar termék. Kicsiny hazánk termékeit válasszátok mindenben, amiben csak lehet! Annak a magyar vállalkozóknak nagyon is számít, hogy az ő termékét válsztottuk. Ha magyar árut veszel, akkor az magyar munkahelyet és magyar bevételt jelent. Ha mindig így teszel és másoknak is ezt javasolod, akkor magyar cégek maradhatnak meg, ami már tényleg nagyon sok munkahelyet jelent. A magyar termelő elsősorban Neked termel! Félve figyeli , hogy elfogy-e az áruja, vagy Te esetleg mást választasz. Ettől az egyszerű választástól és oda nem figyeléstől Ő tönkremehet. A munkahelyét minden munkavállalója elveszíti. Hát válassz jól és mindig magyar terméket részesíts előnyben! Mindig! Még akkor is ha kicsit drágább! Ez mindannyiunk közös érdeke. Te így teheted jobbá ezt a világot. Csatlakozz hozzánk és dobogjon a Te szíved is kicsiny hazánkért!
Javasolt mosószóda: Csodaszóda (25 kg kiszerelés is van).
Citromsav, szódabikarbóna : Lucullus vagy gyógyszertári.
Ecet: Hagyományos magyar olcsó 20%-os.
Forrás: http://www.zoldhaz.info/%C3%B6kotiszt%C3%ADt%C3%A1s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése